{ "title": "Adet Gecikmesi Neden Olur", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/adet-gecikmesi-neden-olur.jpg", "date": "19.01.2024 12:58:44", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Adet Gecikmesi Neden Olur, Kadınlar ergenlik döneminden sonra belli aralıklarla adet olmaya başlamaktadır. Det kanamaları ilk başlar da düzensizdir. İlerleyen yaşlarda düzene girmektedir. Âdet kanaması kadınların yumurtalıklarıyla ilgilidir. Adet kanması kadınların üretkenliğini göstermektedir. Yumurtalıkların çalışması sonucu aylık adet döngüsü başlamaktadır. Adet düzenli olarak yaşanmaktadır. Belli dönemler de bazı nedenlerden dolayı adet gecikmesi yaşanabilir. Adet gecikmesi eğer iki aydan fazla sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Bu durum beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Hamilelik dışında bazı durumlar adet gecikmesine neden olabilir. Adet gecikmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Stres ve Gerginlik; Stres ve gerginlik kişinin vücudundaki birçok hastalığı tetiklemektedir. Kişiler yaşamlarında hatta gün boyu stresli ve gergindir. Aşırı stres ve gerginlik GnRH adı verilen bir hormonun seviyesini azaltır. Bu hormonun yavaşlaması ve seviyesinin düşmesi cinsiyet hormonunun salgılanmasına engel olur ve bu durum kadınların adet düzenini olumsuz etkiler ve adet gecikmelerine neden olur. Vücut aşırı stres ve gerginken hamilelik için uygun bir süreç olmadığını fark eder ve yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır. Yumurtlama olmadığı için adet dönemi de gecikir.

Hastalık; Yakın bir zamanda yaşanan hastalıklar da adeti geciktirebilir. Hastalığın şiddeti çok öneli değildir. Hastalık sürecinde kişinin tıbbı stresi ve fiziksel stresi adet gecikmelerine neden olur. Özellikle yumurtlama dönemin de ya da yumurtlamaya yakın bir dönemde geçirdiğiniz herhangi bir rahatsızlık adet gecikmesine neden olur. Yaşanan rahatsızlık geçtikten sonra adet dönemi tekrar düzene girecektir.

Yaşanan Kilo Değişimleri; Ani durumlar adet gecikmesine neden olabilir. Bu değişimlerden bir de kilodur. Ani kilo alımı veya ani kilo vermek adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle amoreksia ve bulimia gibi yeme bozuklukları adet gecikmesine neden olur. Belli bir sisteme ve kiloya alışık olan vücut ani değişimlere ayak uyduramaz bu durum adet gecikmesine neden olur. Aniden zayıflayan kişiler de vücut yeteri kadar yağ üretemez ve yağ dengesi bozulur bu durum adet gecikmesine neden olur. Aşırı kilo veren kişiler biraz kilo aldıktan sonra adet gecikmesi yaşanmayacaktır.

Kullanılan İlaçlar; Kişiler gün için de çok farklı ilaçlar kullanmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkileri de adet gecikmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kullanılan ilaçların yan etkileri de öğrenilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Kullanılan ilaçların yan etkisinin yanı sıra kullanılan doğum kontrol ilaçları da adet gecikmesine neden olmaktadır. Doğum kontrol hapları bazen adeti geciktirmekte bazen de adet kanmasını hiç olmamasına neden olmaktadır. Doğum kontrol haplarının kullanılması bırakılırsa adet dönemi tekrar düzene girecektir.

Uzun Süre Yapılan Egzersiz; Çok yoğun yapılan egzersizler de adet gecikmesine neden olmaktadır. Özellikle bu durum profesyonel sporcularda görülmektedir.

Seyahat; Vücut günlük yaşama içinde bulunduğunuz hava koşullarına ve sizin gün içinde yaptığınız monoton durumlara alışmıştır. Vücudun bu alışık olduğu sistemin dışına çıkma adet gecikmesine neden olur. Özellikle vücudun alışık olduğu gece gündüz saat süreleri ve saat dilimlerin de herhangi bir değişiklik yaşandıysa hormon düzeyleri de değişebilir ve adet gecikmesine neden olur.

Menopoza Geçiş ve Menopoz Dönemi; Menopoza geçiş dönemin de adet gecikmeleri başlar. İlerleyen dönemler de adet tamamen kesilmektedir. Menopoza geçiş dönemin de kadınların üretken dönemden üretken olmayan döneme geçiş evreleridir. Yumurtlama döenleri ve sıklıkları değişmektedir. Bu dönemde adetiniz daha çok ya da az olabilir ve adet günleri arasında farklılık yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda uzun süren adet dönemi bazı durumlarda az sürebilir. Bu dönemde yumurtlama yavaşlamaya başlar.
" } ] }