{ "title": "Adet Günü", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/adet-gunu.jpg", "date": "20.01.2024 05:33:07", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Adet Günü, Şaşırtıcıdır ama aybaşı döneminiz mutlaka ayda bir ve ayın başında olmaz. Genç kızlarda ortalama adet dönemi 28 günde birdir. Ama dönem aralıklarınızın yirmi bir günden otuz beş güne kadar değişmesi normaldir. Adet döneminizin birinci günü, reglinizin birinci günü; kanamanızın başladığı gündür. Dönem aralıklarınız daha da kısaysa, ayda bir kereden fazla adet görebilirsiniz. Fakat daha uzunsa, bir yıl boyunca daha az adet olan genç kızlardan birisiniz demektir. Genç kızlar genellikle 10-13 yaş arasında regl olur, ortalaması 12 yaştır. Reglin düzene girmesi bir veya iki yılı bulabilir. Kadınlar, menopoz dönemine kadar olan sürede, hamile olduğu dönemler dışında düzenli bir şekilde adet görür; çoğunlukla 51 yaş civarında görülen menopozla adetten kesilirler.

Adet gecikmesi nedir? Adet gecikmesi, âdet kanamasının beklenen tarihten sonra olmasıdır. Adet gecikmeleri tıpta (Amenore) olarak geçer. Halk arasında da adet görememe, adet olamama diye ifade edilir.

Kadının adet dönemi nasıl adlandırılır? Tıpta kadınlarda adet kelimesi yerine (Regl, mens, menses, periyod) gibi terimler kullanılmaktadır. Halk arasında ise adetleray hali ya da adet olmak diye anılmaktadır.

Adetlerin seyrekleşmesi: Adetlerin her ay gecikerek seyrekleşmesi durumuna oligomenoreadı verilir. Normal bir kadında bir adet dönemi 21 ile 35 günler arasındadır. Adetlerin 35 günden daha uzun sürede görülmesi normal olarak kabul edilmez.

Fizyolojik amenore: Kadınlarda bazı dönemlerde normal olarak adet görmeme durumları olur. Bu adet olamama durumlarına Fizyolojik amenore denir.

Fiyolojik amenore; Ergenlik öncesi, hamilelik, emzirme, menopoz dönemleridir. Bu dönemlerde adet görmemenin sebebi yumurtlama durumunun olmamasıdır.

Adet gecikmelerinde ilk olarak ne düşünülür? Normal adet gören bir kadında âdet kanamasının gecikmesi durumunda ilk baştagebelik ihtimali akla gelmelidir. Adeti gecikmiş olan kadının hamile olmadığı görüldükten sonra adet gecikmesine sebep olabilecek diğer nedenler üzerinde durulur.

Gebelik harici adet gecikmeleri nelere bağlıdır? Gebelik harici adet gecikmesinin pek çok organik sebebi olabilir. Bunlar; Hormonal faktörler, hiperprolaktinemi, tiroit hastalıkları, üreme organları ile ilgili sorunlar, stres, iş veya sınav, okul stresi gibi. Anoreksi nevroza, ağır egzersizler; bale, atletizm, ağır sporlar, beyin tümörleri, rahim içi yapışıklıklar, polikistik over sendromu, aşırı zayıflık, dengesiz beslenme regl gecikmesine neden olabilir.

Adet, vücutta bulunan fonksiyonları birbirinden farklı hormon salgılayan birçok salgı bezinin uyum içinde çalışması ile olur. Bu salgı bezlerindeki herhangi bir düzensizlik sonucunda adet gecikmesi ile görülebilir.

Tiroit bezinin fazla ya da az çalışması durumunda ilk şikâyet yine adet gecikmesidir. Âdet kanaması diye adlandırılan olay rahim içi zarının dökülmesidir. Bundan dolayı rahim içi zarının yeterli kalınlığa ulaşması gerekmektedir. Daha önceden geçirilmiş rahim içi operasyonlar özellikle de kürtaj işlemi rahim içini zedeleyebilir. Bu durumlarda da âdet kanaması olmayabilir. Ağır fiziksel egzersizler yapan kadınlarda adet gecikmesi sık görülür. Bu duruma örnek olarak sporcular ve balerinleri gösterebiliriz.

Yoğun stres, ağır geçirilen diyetler sonrası belirgin bir şekilde kilo verme veya çevre değişiklikleri de hormon dengesizliklerine ve adet gecikmelerine neden olabilir. (Polikistik Over) hastalığında adet gecikmelerini takiben oluşan yoğun ve düzensiz kanamalar vardır. Adet gecikmesi olan normal üreme zamanındaki bir hastada ilk yapılması gereken şey hamilelik testidir. Gebelik olmadığı tespit edildikten sonra adet gecikmesine sebep olan durumla ilgili ayrıntılı muayene-laboratuar tetkiklerine bakılır.

Adet gecikmelerinde ultrason yapılır ve rahmin duruş şekli ile âdet kanamasını sağlayan rahim iç zar kalınlığı ölçülür. Sonra laboratuvar analizi ile değişik salgı bezlerinden salgılanan hormon düzeyleri tespit edilir. Herhangi bir hormon bozukluğu saptanmışsa ona göre tedavi düzenlenir. Hormon bozukluklarından biri de prolaktin hormonunun yüksekliğidir. Normalde bu hormon özellikle emzirme döneminde salgılanır. Hiperprolaktinemisi olan kadınlarda regl gecikmesi ve göğüslerden süt gelmesinden yakınılır. 'Prolaktin' hormonunda eğer yükseklik var ise hipofiz bezi tomografisi, (MR) gibi yöntemlerle görüntülenmeli, iyi huylu bir tümör olup olmadığı araştırmalıdır. Çoğu durumda adet gecikmesine neden olan belirgin bir hastalık yoktur. Böyle durumlarda kişinin adet görmesini sağlayacak ve kendisi için gerekli hormon desteğini sağlayan ilaçları alması önerilir.
" } ] }