{ "title": "Adet Kanı", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/adet-kani.jpg", "date": "20.01.2024 10:18:19", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "Adet Kanı, Her kadın, ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar adet görür. Kadınlarda adet dönemi, rahim astarı adı verilen yapının vajinal yoldan temizlenmesini ifade eder. Adet döneminde akan kanın yapısı ve rengi kişiden kişiye göre değişebilir. Bu dönemde, kan rengi parlak kırmızı, kahverengi ya da siyah olarak görülebilir. İnce ve yoğun kıvamlı şeklinde değişiklik gösterebilir. Kanın rengi ve yapısında görülen farklılıklar çok nadir olarak problem yaratabilir. Bu nedenle, kadınların birtakım sorunları ciddiye alıp dikkat etmesi gerekir. Adet döneminde olan bir kadının kanının rengi ve yapısı hayatının farklı dönemlerinde veya adet dönemini etkileyen faktörler sebebi ile değişiklik gösterebilir.

Bir adet döneminin normal süresi

Bir kadın gebelik döneminin olmadığı zamanlarda genellikle adet görür. Rahim kadının östrojen değişimler le kalınlaşıp olası bir gebeliğe hazırlama görevi ile endometriyal doku ile çevrilidir. Rahim duvarı hem kan damarları hende kan bakımından zengindir ve gebeliğin olmadığı durumlarda ortalama 28 günde bir vücuttan temizlenir ve bu durum 2-7 gün arası sürebilir. Bir kadın adet döneminde en fazla 12 çay kaşığı miktarında kan kaybedebilir.

Bir kadın adet döneminde iken kanının rengi kırmızıdan, siyaha kadar ve akışkandan, yoğun kıvama kadar farklılık göstermesi normal bir durum olarak görülür. Bu durum, rahimde bulunan kanın değişiklik göstermesi ile ilgilidir. Bu gibi durumlarda endişe edilmemelidir, ancak bazı kadınlar kendilerini daha iyi hissetmesi açısından bu durumun nedenini merak eder ve öğrenmek isterler.

Adet kanında farklı renkler

Parlak kırmızı: bu adet kanı, son dönemlerde rahimden atılan kanı simgeler ve bu kan vücuttan rahatça temizlenir. Bu tür kanama sağlıklıdır ve genellikle düzenli olarak adet dönemi geçiren kadınlarda görülür.

Koyu kırmızı: bu kana genel olarak 'eski kan' denilir. Bu, bir süre rahimde beklemiştir ve vücuttan temizlenmesi için daha uzun zamana ihtiyaç vardır. Birçok kadının zamansız olarak iç çamaşırında koyu kırmızı renkli kanla karşılaştıkları olur.

Kahverengi ve siyah kan: bu türe çoğu zaman eski kanda denilebiliyor. Çoğu kadın adet döneminin sonlarına doğru bu durumla sıkça karşılaşabilir. Bu durumda akışkan bir kan akışı pek fazla görülmez. Bunun gibi adet dönemi düzensiz olan kadınlarda da rastlanabilir.

Turuncu kan: Kırmızı adet kanıyla karışan, rahim sıvıları ile kan, turuncu renkli görülebilir. Turuncu kan görülmesi enfeksiyon ile ilgili olabildiği için bir doktora görünmek gerekir.

Adet kanının yapısı

Ağır pıhtılı kan: bu durum adet döneminin ağır ve zor geçirilmekte olduğunu bildirir. Ağır kanamalı dönemlerde vücut, kan pıhtılarını önlemek için antikoagülan üretir. Bu mekanizma eğer yeterli sürede etkili olmazsa kan pıhtısına neden olur. Eğer bu durumla sık sık karışı karşıya geliniyorsa mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Kaygan ve jöle gibi kanama: bu servikal mukus vajinal olarak görünür ve adet kanı akışı ile karıştığında açık renge dönüşür ve kaygan bir his verir.

İnce ve akıcı adet kanı: Genel olarak kırmızı ve hafif akışkan olarak görülür ve servikal salgılar ile birleşebilir.
" } ] }