{ "title": "Adet Sancısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/adet-sancisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 19:47:09", "author": "Bilal IŞIK", "article": [ { "article": "Adet sancısına ne iyi gelir, dişilerde adet sancısı yaşar ancak bazı kadınlarda adet sancıları aşırı şiddetli olabilir ve bu sancılar nedeniyle günlük yaşamda yapılacak işleri bile yapamaz hale gelirler. Öncelikle adet işlevini ne olduğunu ve nasıl meydana geldiğini bir inceleyelim. Kadınlarda meydana gelen rutin yaşamı boyunca, yumurtalarının sağlıklı olabilmesi için her 21 ile 35 günde bir kendilerini yenileme olgusuna adet denir. Bu geçen süre zarfına menstrual döngü adı verilir. Menstrual döngü adetinizin birinci günün de başlar ve bir sonraki adetinizden bir gün önce sona erer. Ortalama uzunluğu 28 gündür, ancak 21 ile 35 gün arası normal alt ve üst sınırları kabul edilmektedir. Âdet kanaması ortalama 4 gün devam eder, 1 ile 7 gün arası normal sınırlar olarak kabul edilir. Âdet kanaması esnasında 20 ile 80 mililitre arasında miktarda kan kaybedilir. Adet döngüsünde ergenlik döneminde, yumurtalıklarda oluşabilecek yumurta hücrelerinin tümüyle tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder.

Adet sancıları birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır. Birincil adet sancıları başka bir sağlık sorununa bağlı olmadan meydana gelen, ikincil ise başka sağlık sorunlarının etkisi ile meydana gelen sancılardır. Birincil adet sancısı, adet görmeye başladıktan önce ya da başladıktan sonra ortaya çıkan ve de hayat boyu devam eden rutin sancılardır. İkincil adet sancıları ise hafif, orta derecede adet sancısı yaşayan kadınlarda hastalıklarının etkisi ile adet sancısının artmasıdır. Herhangi bir sağlık sorununa bağlı olmayan adet sancılarının, sancısını azaltmak için evde uygulayabilecek yöntemler mevcuttur.

Adet sancısına iyi gelen bitkiler: Sıcak içecekler, özellikle bitki çayları adet sancısına iyi gelir. Adet sancısına iyi gelen bitkileri şöyle sıralayabiliriz.

Kara Alıç: adet sancılarına iyi geldiği bilinen bitkilerdendir. Kabukları krampları hafifletir.

Zencefil: Zencefil çayı ağrı kesici özelliği sayesinde krampları ve de ağrıları hafifletip rahatlatır. Zencefil çayını zencefil tozu veya taze zencefilden hazırlayabilirsiniz.

Hava Kava: Stres ve kargaşaya iyi geldiği bilinen bu bitki adet sancısına da iyi geldiği söylenmektedir.

Ahududu: Ahududu bu konudaki etkisi üzerine araştırmalarda sancının %50 oranında azalttığı yönünde sonuçlarla kanıtlanmıştır. Döl yatağını gevşetici etkisi bulunan ahududu adet sancılarının hafifletmek için tüketebilirsiniz.

Çilek: Kasılmaları ve sancıları azaltmak amacı ile kullanılan meyvelerden birisidir. Sancılar esnasında yarım kilo kadar taze çilek yiyebilir ya da çilek yaprağı ile yapılmış çaydan da içebilirsiniz.

Civanperçemi: Kas kasılmaları önleyen bitkiler arasında gösterilen civanperçemi adet sancılarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Havluyu ısıtarak karın alt bölgesine sararak sancının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Isıyla birlikte kasılmalar ve sancılar hafifleyebilecektir. Yine bu bölgeyi gün içerisinde sıcak tutmayı ihmal etmeyin. Sırt üstü yatarak alt karın bölgesini avuç içi veya parmak uçlarıyla dairesel hareketlerle mesaj yapın. Oturduğunuz yerden ayaklarınızın altına yastık veya benzeri türden eşyalar koyarak ayaklarınızı yüksekte tutunuz. Adet öncesi ve sırasında ağır fiziksel güç gerektiren işlerden kaçının. Vücudunuzu çok fazla yormayın ve de ağır egzersizlerden kaçının. Hafif bir yürüyüş sancıyı hafifletecektir ya da ılık bir duş almanızda fayda vardır.

Dikkat! Normalde hafif geçen adet dönemleri belirli bir sürede şiddetini arttırıyor ise bunun sebebi başka bir hastalığın tetiklemesi anlamına gelmektedir. Belirtileri arasında giderek şiddetini arttıran adet sancısı bulunan durumlar arasında depresyon, kronik rahim enfeksiyonu, ağır âdet kanamalı, miyomlar, endometriozis, cinsel yollan bulaşan enfeksiyonlar, aşırı stres sayılabilir. Bu gibi durumların bir an evvel doktorunuza danışmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
" } ] }