{ "title": "Doğum Sonrası Adet", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/dogum-sonrasi-adet.jpg", "date": "20.01.2024 08:28:33", "author": "Ceren Engin", "article": [ { "article": "
Doğum sonrası adet, Öncelikle adet, hipotalamustan yani beynin en merkezi salgı bezinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini, bazı durumlarda iki de olabiliyor, uyarmasıyla başlayan döngüsel olaydır. Dilimizde menstrüasyon, regl, hayız ve menstrual siklus gibi pek çok adı vardır. Gelen uyarı ile rahmin iç tabakası olası bir gebelik için hazırlıklar yapmaya başlar. Eğer döllenme olayı gerçekleşmezse, bu uyarıyla serbest bırakılan yumurta hücresi ve hamilelik için hazır edilen rahim iç duvarı 3-7 günde bir miktar kan (35-40 ml civarı) ile dışarı atılır. Bu döngünün ilk günü ile bir sonrakinin ilk günü arası ideal olarak 28 gün sürmekle birlikte 21-35 gün arasında değişebiliyor. Ama hamilelik süresince yumurta atılmadığı için, menstrual döngü gerçekleşmiyor. Doğumdan sonraki âdet kanamaları ise çocuğunu emziren annelerde daha geç, diğerlerinde daha erken başlıyor (Salgılanan hormonlardan ötürü). Ancak doğum yaptıktan sonra gelen akıntı ile âdet kanaması karıştırılmamalıdır. Det kanaması, doğumun üzerinden 2-4 ay kadar bir zaman geçtikten sonra başlar (Bebeği hiç emzirmiyorsanız), fakat emzirme durumuna göre gecikmeler olabilir (Bir buçuk yıla kadar gecikme yaşanabiliyor). Bu gibi gecikme yaşanan durumlarda telaşlanıp etrafı birbirine katmak yerine biraz araştırma yapıp kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Diyeceğim o ki, hemen bir kadın doğum uzmanına gitmenize gerek yok. Tabii konu doğum sonrası âdet kanaması olunca dikkatinizi çekmek istediğim çok önemli bir nokta daha var. O da doğum sonrası akıntıları. Akıntı dedim çünkü zira pek çok kişi bunu doğum sonrası âdet kanamaları ile karıştırabiliyor. Bu doğum sonrası kanamaları bizim bildiğimiz menstrual döngü kanamalarından miktar olarak biraz daha fazla olur. Lohusalığın başladığı ilk zamanlarda bu akıntı kırmızı renktedir. Zamanla renk değiştirir ve önce pembe sonra kahverengi ve ardından sarıya çalan beyaz renkli bir akıntıya dönüşür. Bu akıntı bir buçuk ay kadar sürer ve ardından sonlanır. Âdet kanaması sanılan ama aslında adı \"Loşia\" olan bu akıntı bittikten sonra, anne bebeği emzirme işlemine devam etmekte ise menstrual siklusun başlama vakti, az önce makalenin başında da belirttiğim gibi hormonâl sebeplere bağlı olarak bir buçuk yıla varan gecikmelere uğrayabilir. Loşia akıntıları menstrual siklus kanamalarından miktar olarak daha fazla olsa da bu ikisi birbirine karıştırılmamalı ve gereksiz yere panik yapılmamalıdır. Fakat doğal olmadığını düşündüğünüz bir hadise ile karşılaştığınıza inanıyorsanız tabii ki işin bir uzmanına görünmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bu kişi bir kadın doğum uzmanı, bir jinekolog olabilir. Ters gittiğini düşündüğünüz bir şey olduğunda, özellikle bu tip konularda bayanlar olarak lütfen yetkili sağlık merkezlerine gidip bu konuda Uzman kişilere görünmekten çekinmeyin. Unutmayın ki hiçbir şey sağlığınızdan kıymetli değildir.
" } ] }