{ "title": "Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı", "image": "https://www.adet.gen.tr/images/erken-adet-olmak-icin-ne-yapmali.jpg", "date": "21.01.2024 14:10:05", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalı, erken adet olmak aslında pek tavsiye edilen bir durum değildir. Genel olarak uzmanlar kesinlikle adet dönemleriniz ile oynamamanız hakkında uyarmaktadır. Fakat birçok kişi genel olarak özel sebepler veya mecburi olan dönemlerde adet olma günlerini erkene veya ileri tarihe almak istemektedirler. Erken adet olmak konusundan önce adet hakkında kısaca bilgi verecek olursak; adet görme yaşı genel olarak ırktan ırka ve besleme durumu ile alakalı olup kimi ırkalar da ileri kimi ırklarda erken yaşlarda adet görme meydana gelmektedir. Ülkemizde kızlarda genel olarak adet görme yaşı 12 ile 13 yaşları arasında gerçekleşir. Bu yaş aralığından önce gerçekleştiği takdirde mutlaka Uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü adet gören kızlarda büyüme hormonu birçok diğer hormonlar gelişimini tamamlamış olacaktır. Bundan dolayı, fiziksel bir soruna yol açabileceğini vurgulamakta fayda vardır.

Adet görme işlemi incelendiğinde ise rahimden gelen aslında kan değil bir nevi atıktır. Rahim 3 kısımdan meydana gelmektedir. Bunlar dış duvarda bulunan ince zar orta kısımda rahim kaslarından oluşan tabaka mevcuttur. En alt kısımda ve sonuncu kısımda rahim tabakası vardır. Bu tabaka her ay periyodik olarak gelişir. Yani hacimce genişleyerek gelişen rahim hormonu ilk adet görmeniz itibariyle gelişerek şişer ve sonrasında rahimde bulunan tabakada süzülen atıklar dışarı atılır. Bir nevi rahim kendi kendini temizler. Bundan dolayı, adet günlerinin zamanları ile oynanması her ne kadar önerilse de birçok kişi tarafından değiştirilmek istenilmektedir. Erken adet olmak için ülkemiz olarak birçok nedenler mevcuttur.
Erken Adet Olmak İçin Tıbbı Müdahale; Erken adet olmak için tıbbı müdahalede daha önce belirttiğimiz rahimde bulunan son olan hormon tabakasının gerilmesine bağlı olarak günleri çok iyi bilinmelidir. Bu tabaka adet görmede 13-15 günleri arasında orta derecede gelişmesini sürdürürken 21. Güne kadar olan süreçte tam gelişmesini sağlar. Bundan dolayı 13-15. Günleri arasında tıbbı bir tedavi olarak progesteron hastaya verilerek 21. Günde gelişmesi beklenirken bu şekilde hormon daha erken bir sürede hormonları üst seviye ulaşır ve adeti başlar. Bu şekilde Uzman bir hekim kontrolünde progesteron hormonunu 13. Günde itibaren hastaya verilerek adet dönemini ileri bir tarihe veya erken bir döneme alınabilir. Buradaki mantık kısaca verilen progesteron hormonu ile oluşan hormonal gelişimi kontrol altında tutulabilir. Yani ilaç kesildiği anda ertesi gün hemen adet olması beklenir. Veya bu şekilde progesteron hormonu kısa sürede verileceği gibi maksimum 20 güne kadar verilerek de adet dönemi uzun bir tarihe atılabilir ve bundan sonraki süreçte belirlenen tarihlerde adet olunabilir.
" } ] }