Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir, adet dönemindeki gecikmeler sürekli her dönemde aynı olmayarak bazı değişiklikler sergileyebilir. Özellikle adet gecikmelerinde etkili olduğu bilinen farklı hastalıklar için kullanılan ilaçlar ve stres gibi etkenler adet gecikmelerine neden olabiliyor. Âdet süresi genellikle her bayanda aynı olmayabilir ve bu sürenin artması veya azalması da olumsuz olarak algılanmamalıdır. Âdet gecikmesi genel olarak her kadında yıl içerisinde birkaç defa yaşanabilen bir durumdur. Ancak sıklıkla düzensizlikler kendini gösteriyorsa bu durumda mutlaka bir hekime başvurmakta fayda vardır. Âdet döneminde her ay sürekli gecikmeler yaşanıyorsa ve bu durumda farklı bir rahatsızlığın belirtisi olarak düşünülmektedir. Bu nedenle süreklilik gösteren adet gecikmelerinin bayanın sağlığı açısından incelenmesi çok faydalı olacaktır. Ayrıca adet gecikmelerine sebep olabilecek faktörler arasında mevsim değişiklikleri, beslenme bozuklukları, stres, ay içerisinde farklı hastalıklar için alınan ilaçlar ve şeker hastalığı adet dönemini etkileyerek gecikmelere neden olabilmektedir.
Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?
Hayıt Meyvesi: İnsan sağlığı için pek çok faydası bulunan hayıt meyvesinin faydaları arasında bulunan adet söktürücü gücü ile de bilinmektedir. Bu gücü sayesinde asırlar öncesinden günümüze kadar adet gecikmelerinde başvurulan hayıt meyvesi ile adet gecikmeleri düzenlenebilir.
Kereviz: Âdet döneminde yaşanan gecikmelere fayda sağlayan kerevizi adet dönemi öncesinde bolca tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca kerevizin yemeğinin yanı sıra haşlanarak yenilmesi tavsiye edilmektedir.
Hatmi Çiçeği: Özellikle betain açısında bir hayli zengin nitelikler taşıyan hatmi çiçeği, mükemmel bir adet söktürücü olarak bilinmektedir. Bu nedenle adet döneminden yaklaşık 2-3 gün öncesinden başlayarak hatmi çiçeği arzuya göre ister macun olarak istenirse çay şeklinde tüketilerek faydalarından yararlanılabilir. Ayrıca hatmi çiçeği ile civan perçemi otu da birlikte kullanılarak adet gecikmesi sorunu düzene sokulabilir. İki şifalı bitkinin aynı miktarlarda karıştırılması sonrasında kaynatılan çay 10-15 dakika kadar bekletilerek demlenmesi sağlandıktan sonra içilebilir.
Maydanoz Tohumu: Özellikle adet gecikmesi ve adet söktürücü sorunlarına iyi gelen bitkisel tohumlar arasındadır. Bu şifalı bitki tohumundan faydalanmak için yaklaşık olarak bir su bardağı kaynatılmış suyun üzerine bir tutam kadar maydanoz tohumu ekleyip 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sora ılık olarak içilir.
Papatya Çayı: Genellikle sakinleştirici özelliği ile bilinen papatya biberiye bitkisiyle birlikte karıştırılarak demlenmesi sonucunda adet gecikmesinin yanı sıra adet söktürücü olarak da büyük faydalar sağladığı bilinmektedir. Papatya çayının adet döneminden 2-3 gün öncesinden başlanarak içilmesi halinde etkisi oldukça hızlı ve çabuk olacaktır.
Zerdeçal: İlk sıralarda Asya Kıtası ve Çin gibi ülkelerde kadınlar tarafından adet düzensizlikleri için sıklıkla başvurulan zerdeçal bitkisi muhteşem bir adet söktürücü ve adet düzenleyici nitelikte şifalı bir bitkidir.
Kantaron Çayı: Yaklaşan adet döneminden yaklaşık 6-7 gün öncesinden başlayarak, 1 fincan kaynatılmış suyun üzerine kantaron bitkisi eklenerek demlenmesi için yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletilerek içilmesi sonucunda adet gecikmesi ve adet düzensizliği sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Dereotu: Âdet söktürücü ve adet düzenleyici etkiye sahip olan dereotu bitkisi adetin geciktiği günlerde sık sık tüketilebilir. Çünkü dereotunun bünyesinde bulunan apiole adı verilen bir madde özellikle adet söktürme konusunda oldukça etkili olmasının yanı sıra adet döneminde meydana gelen ağrı ve sancı gibi sorunlar üzerinde de büyük etki sağlamaktadır. Dereotunun adet söktürücü etkisi nedeni ile hamile bayanların sıklıkla dereotu tüketmeleri uygun değildir ve tavsiye edilmez. Dereotu adet söktürücü olarak adetin geciktiği zamanlarda kullanmak için yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar dereotu tohumu bir havan yardımıyla iyice dövülerek bir çay fincanı kaynatılmış suyun içine eklenerek karıştırılır ve demlenmesi için yaklaşık 10 dakika bekletilerek içilir. Bu kürü adet dönemine yaklaşık 3-4 gün kala tüketilmesi önerilmektedir.